Efsane Cerraha Sonsuz Onur! Yaşargil’in Adı Artık Beyinde Yaşıyor

“Yüzyılın Beyin Cerrahı” Prof. Dr. Gazi Yaşargil’in adı, beynin alt bölümünde yer alan bir yapıya verildi. Artık o bölge “Yaşargil Sulcus” olarak anılacak. İşte anlamı ve bilimsel önemi…

Modern beyin cerrahisinin kurucularından biri olarak kabul edilen ve “Yüzyılın Beyin Cerrahı” unvanıyla anılan Prof. Dr. Mahmut Gazi Yaşargil’in adı, nöroanatomi literatürüne kalıcı biçimde kazındı. Dünya Beyin Cerrahisi Akademisi (WANS) tarafından İsviçre’nin Zürih kentinde düzenlenen **“Yaşargil 100. Yıl Dönümü Sempozyumu”**nda, beyinde bugüne kadar adı konmamış bir bölgeye “Yaşargil Sulcus” ismi verildiği açıklandı.

Bilimsel Bir Miras: “Yaşargil Sulcus”

Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Uğur Türe’nin Journal of Neurosurgery dergisinde Nisan 2025’te yayımladığı çalışmasında tanımlanan ve beynin alt bölümünde yer alan anatomik oluğa “Yaşargil Sulcus” adı verilmesi, sempozyumun en dikkat çekici duyurusu oldu. Prof. Türe, Yaşargil’in bu bölgeyi daha önce “isimsiz beyin oluğu” olarak tanımladığını, bilim dünyasının ise bu bölgeyi artık onun adıyla anacağını ifade etti.

Bilim Dünyasından Anlamlı Vefa

Zürih’teki etkinlikte Türkiye'nin Zürih Başkonsolosu Büyükelçi Fazlı Çorman, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Zürih Üniversitesi’nden Prof. Dr. Luca Regli ve Dünya Beyin Cerrahisi Akademisi Başkanı Prof. Dr. Imad Kanaan gibi isimler yer aldı. Tüm konuşmalarda Yaşargil’in yalnızca bir cerrah değil, aynı zamanda bir bilim felsefecisi ve eğitici olduğu vurgulandı.

Bu gelişme sosyal medyada da büyük yankı buldu. Özellikle X (eski adıyla Twitter) platformunda #YaşargilSulcus ve “Bu gurur Türkiye’nin” etiketleriyle binlerce paylaşım yapıldı. Genç doktorlardan sağlık çalışanlarına kadar herkes, bu anlamlı onuru minnetle karşıladı.

Yaşargil Kimdir?

1925 yılında Diyarbakır’da doğan Mahmut Gazi Yaşargil, eğitimini İsviçre’de tamamladıktan sonra 40 yıla yakın süre Zürih Üniversitesi’nde görev yaptı. Beyin cerrahisinde mikroteknik yaklaşımların öncüsü olan Yaşargil, 1990’lı yıllarda ABD’ye geçerek Arkansas Üniversitesi’nde görev aldı. 2013’ten itibaren Türkiye’de bilimsel çalışmalarını sürdürdü. Haziran 2024’te kurulan Yaşargil Mikronöroşirürji Akademisi ile adı bir kuruma da verilmişti. Gazi Yaşargil, 10 Haziran 2025’te 99 yaşında yaşamını yitirdi.

Adı Sonsuza Dek Beyinde Kalacak

Yaşargil’in adı, bundan böyle yalnızca tıp kitaplarında değil, insan beyninin anatomik bir parçasında da yaşayacak. Bilim dünyasının bu onurlandırması, bir hekimin adını ölümsüzleştirmenin ötesinde, insanlığa sunduğu katkının sessiz ama derin yankısı olarak görülüyor.

İLGİLİ HABERLER